Effektivt samarbete, häst- ryttare- tränare

För tredje gången har jag landat på flygplatsen i HKG, smidigt direkflyg från Arlanda.Här är varm och skönt efter en riktigt ruskigt höst i Skåne.
Börjar jobba redan 2 h efter jag landat på tisdag morgon, lika bra då bästa sättet att bryta jetlag är att hålla sig vaken länge första dagen. Att hålla träningar och tömköra håller mig onekligen vaken, jobbar till 18 00 och känner mig oförskämt pigg innan jag sätter mig i bilen!!! Pang…vill bara somna.. Lotta pratar o pratar, kalluft strömmar ur AC…klarade mig.

Middag och sedan sängen,för att “hoppa” upp nästa morgon, bilen går vid 07 00, vi har ca 40 minuters bilresa från Sai Kung där jag bor hos Lotta,som flyttat sedan förra resan hit i juni.

Jobbar heldag under onsdagen, många kära återseenden , vissa som verkligen tagit till sig mitt system från de 2 besöken tidigare 2015-2016, det känns gott i ett tränar hjärta som bara träffar sina elever varje halvår. Många vill få hjälp med att komma vidare med kombinationen tömkörning 1-2 ggr därefter lektioner.Ett mkt bra sätt att hjälpa ekipage tycker jag, tömkörning får hästarna mer lösgjorda och självbäriga, kvicka och lite disciplinerade… dessutom, ryttarna kan se hur deras häst kan prestera och vad deras målbild bör ligga. Dessutom kan de rida på detta jobb jag gör några dagar. Och jag får en tydligare bild hur hästen tänker, och jobbar med sin kropp. Tight samarbete !

Fullbloden är trevliga, lätta och smarta, men också svåra…stela och i regel på bogarna, ofta bromsade av sin ryttare som kan vara lite nervös och rädd för “the power” de besitter. Och de är inte direkt sena med att dra en rövare ifall en dörr smäller.
De har en bakgrund som är unik, ofta tränade hårt och i hög kondition, inte sälla ( läs alltid) skadade och under rehab under längre perioder i sitt liv.
Vissa ryttare här gör ett suvränt jobb med sina skyddslingar. Om ni vill veta mer om systemet i HKG Jockey club läs min blogg från först resan hit här på hemsidan.

Torsdagen är lika fulltecknad, stackars mina händer och fötter, mil efter mil, halvhalt efter halvhalt ( sällan subtila i början…)Men riktigt roligt att känna efterfrågan och intresset, här finns inga limits för att inte passa på att få hjälp. Många av mina kunder tränar 5 dagar av 7… men sedan har de inte hjälp på månader igen. De stationära tränarna håller ganska låg nivå och kan dessutom inte hinna med alla.

Fascineras av snittåldern på hästarna, idag har jag haft flera 20+ grabbar, still going strong ( en var VÄLDIGT strong). Här måste jag ta det lilla lugna, de vill mkt men är ändå i hög ålder och måste lossas upp succesivt, alltid mkt analyserande och viktigast av allt min intuition, vad kan göras och vad är prioriteringen…allt kan inte göras, läs av , läs av…hästen ger mig informationen.
Jag går in i bubblan, bara hästen och jag, kryper in under skinnet på honom och försöker följa och forma, ge och ta, vända och släppa, ställa och ge eftergift. Mjuka ögon, snabba fötter, stadig bål elastiska armar, tiden flyger och jag hamnar i ett flow.
Vilket jobb detta är, jobba med dessa djur de är så mkt power!

Nu återstår ytterligare några välfyllda dagar till min lediga dag måndag, och min röstförstärkare No Shout går varm, de bygger och bygger utanför ridhuset, oväsenet är otroligt irriterande för både människor och hästar.

Jobbar fram till söndag kväll då vi har en liten get together fest (till min ära!!)med alla mina (kvinnliga) kunder, troligen kommer de snacka omkull mig med alla sina teorier om sina hästar och sin ridning. But thats life!