Härliga tider… att få möjligheten att resa i jobbet!

Tänkte skriva lite här på min egen hemsida under mitt besök i Hongkong så de som är intresserade kan följa mig på resan till öst. Resan började egentligen i Los Angeles, min blogg från Californien på Ridsports webb gav mig en kontakt, en kund och en vän i Hongkong!

Lotta som bor här (och har bott i över 20 år) läste min blogg och blev nyfiken på vem jag var och fick en feeling att vi skulle klicka. Hon mailade mig och berättade om sig själv…ett långt mail med en historia som många av oss kvinnor födda på 60-talet känner igen. Hur hon som liten tjej älskade hästar över allt annat och fick som 12-åring en 2-årig ponny av föräldrarna mot bättre vetande. Men med den frihet vi ungar hade på den tiden experimenterade hon sig till att både rida in och utvecklas med sin ponny i 10 år innan nästa lilla tjej tog över den bedårade skräcken. Hon fick barn, flyttade mycket, jobbade och hästarna stod tillbaka… tills dottern började älska hästar över allt annat… så var det igång igen men nu med Lotta på backen mest.

Efter många år är nu Lotta på hästryggen igen, med två fullblod från galoppbanan i Hongkong vill hon mer… och där kom jag in i bilden. Vi har mailat och lärt känna varandra under våren och i höstas kom Lotta till Sverige och var hos mig i Blentarp en vecka, vi pratade och pratade, vi red och tömkörde, provade hästar till Lotta och pratade ännu mer, hon hade haft rätt… vi klickade!!

Och nu är jag här alltså för att hjälpa Lotta lära sig mer om ridning, hjälpa henne lösgöra och jobba hennes fullblod både med töm och ridning. Tore är en 6-åring som var för stor och långsam för kapplöpning men verkar funka bra som ridhäst och Charlie som idag är going 25 år, har både varit framgångsrik kapplöpningshäst och hoppat 1,40 med Lottas dotter.
Samt att jag skall ha en clinic nästa tisdag och har även vissa elever som vill rida och lära sig tömkörning under dessa 2 veckor! Happy me som kan få möjlighet att åka iväg och jobba samtidigt som jag får inspiration och en viss avkoppling från ett hårt klimat i Sverige på fler sätt än vädret, om man är småföretagare och dessutom inom hästbranschen!

Anläggningen Beas river jockey club är ett ställe där “pensionerade” fullblod omskolas till ridhästar för att få en till chans i livet, de hamnar tex på ridskolor och kan bli foderhästar till ryttare som tex Lotta. Man får ansöka om en foderhäst och se om man passar ihop med någon som kommit upp på listan efter att anläggningens tränare haft dem i utbildning och testat av deras skill och temperament. Vissa blir tävlingshästar andra mer promenadhästar.
Ca 200 hästar finns det på anläggningen, den inrymmer även en ridskola samt rehab för kapplöpningshästar.

Som fodervärd har du fullservice med groom och veterinärklinik, hovslagare. Vissa kommer och enbart rider med hästen uppsadlad medan andra sköter sin häst mer traditionellt. Lotta lägger mycket tid på sina hästar varje dag, betar dem på gräsmattorna då de inte har några hagar alls, låter dem rulla sig i rullgroparna, köper sallad, selleri, morötter och annat för att kompensera lite grann deras avsaknad av grönt gräs!
Groomarna är kineser som inte älskar hästar utan har ett bra jobb… d v s de har ingen direktkoppling eller känsla för djuret, hmm känns konstigt! Men de håller igång hela dagarna, bl a mockar de rent i boxarna genom att plocka skiten med skopa och borste ner i plastsäckar! Annorlunda mockning med en ergonomisk utmaning..!!

Jag har tömkört bägge Lottas springare och haft lektion med bägge också, vi kommer kunna göra en hel del på framåtbjudning, form och eftergift innan jag åker, kul att se ett 24 årigt fullblod med en lång historia bakom sig få nya utmaningar! Hjärngympa och bakdelsgymnastik kommer nog påverka honom om några dagar. Igår hade Tore legat ner på kvällen så det blev oro bland groomarna, veterinär tillkallades… han var bara trött av dagens utmaning – tömkörning !

Att hålla lektion för en kines är inte direkt olikt andra lektioner jag haft… sitsen är rak och fin men inverkan är noll. Selma, min första elev, fick rådet att dra upp volymen på alla hennes hjälper, och SLAPPNA av, det svåraste rådet av alla. Men vi har fler lektioner så hoppas på lite utveckling på stadga i hand och skänkel.

Har med mig min röstförstärkare från Finland, No Shout… och det är verkligen så skönt att äntligen “not shout”, här är fläktar och aircondition tillsammans med byggnation på området konkurrens om ljudutrymmet!
Läs om No Shout här!

Hemma i Blentarp har jag ett team som tillfälligt hoppat in i verksamheten för att hjälpa mig styra upp hästar, hundar och KATTUNGARNA!!! Tusen tack till min man Jonas, Johan, Matilda, Karin S och min nya toppenhjälp i stallet Lizett. De har idag tagit emot ett fint sto e Blue Horse Hotline från Östersund som jag skall utbilda under våren och förhoppningsvis sälja, hon får ett par lugna veckor med lite longering och pyssel. Riktigt bra då det ofta tar lite tid för omställningen när de kommer från uppfödaren.
Diamond får också lite lättare jobb under denna tid och tror han verkligen kan må bra av det då kan kämpat fint sedan i våras. Vi hörs igen om nån dag!!