I torsdags var det en dag utan lektioner så Lotta tog mig med till “central” Hongkong, d v s ön där själva city ligger. Jag gick och strosade på en del av stan som verkligen är kinesisk och där gatorna förvandlas till marknad på dagarna. Jag kände mig väldigt lång och blond och lite som turist turist, men jag insöp atmosfären och (dofter jag inte vill minnas…) doften av inälvsmat, torkad fisk och antagligen mycket mer gottigottgott… uurrkk! Men så kul det är att ta del av andra kulturer… så mycket man lär sig, och fördomar som slår i backen och försvinner när man ser fakta. Människor är människor oavsett färg, religion eller kultur!

Efter marknaden åkte vi upp på The Peak, högsta punkten på ön Hongkong, där är en utsikt som är otrolig… om det inte är dis, dimma och regn!!! Otur men jag fick ändå känslan, däruppe ville alla rika bo förr i tiden, utsikten och att det fläktade på sommaren antar jag var orsaken och på 1800-talet hade kolonial befolkningen kineser som bar dem upp och ner för berget (som är verkligen brant) i bärstol till sina hus! Men de kom på att bygga en räls upp och satte små tågvagnar som drogs upp istället, en “tram”, den åkte vi med upp, vi och tusen kineser!

Beas River Jockey club däremot ligger inte på Hongkong ön utan norrut på gränsen till Kina, Sheung Shui, här är mer på landet med bostadsområden utan höghus och en lummig omgivning med berg att springa och gå i! Lite som min LA resa, att vara i en världsstad men bara en bit bort finns berg och gröna skogar, vilda djur, fåglar och så klart hästar!

Det känns så lugnt här i Hongkong och Lotta berättar att det sällan är något bråk och elände, oprovocerat våld finns inte. Vi var ute och firade en tjej på fredagkvällen mitt i city och inte en fullis såg jag, inga polissirener som tjöt! Whaaoo, för mig, jag som alltid varit lite mesig känner mig så trygg!

Uppe i stallet har vi hunnit med flera pass med Lottas fullblod, 6-åringen Thor har blivit tömkörd ett par gånger och idag har jag ridit honom. Han är i behov av att komma upp från marken och sluta bromsa med sina framben… en lite större modell fullblod med en historik som inte imponerar. På bana var han för långsam men skulle skolas om till hopp- och ridskolehäst, han hoppade och reds på graman tills all ork och vilja tog slut, han var så framtung när Lotta tog honom som sin “livery” häst att hon upplevde att det var 600 kg i handen!! Bort med all hoppning och bara raka spår har ändrat bjudning och inställning (han kastade av alla elever innan), så nu är det dax för skolning och mer korrekt arbete på sina bakben. Kommer ta tid man han är en härlig kille som kommer bli bra för Lotta att jobba mot lätt fälttävlan som är målet!

Charlie den söta 24-åringen har också gått på töm och det funkar riktigt bra, imorgon skall Lotta rida lektion igen och jag hoppas han kan kännas lite mer loss och lättare att få i balans.

Jag har haft flera träningar med både kineser och inflyttade, deras mål är lite olika och nivån är låg. Men hästarna är som alla hästar, de svarar rätt om de får rätt fråga och rätt svar från ryttaren ett par gånger, trial and error fungerar lika bra på hästar som på hundar, belöning är så effektivt om du kan ställa kraven på rätt nivå. Att först få förtroende innan kraven blir för höga är en viktig del med dessa fullblod, de har inte haft några lätta resor i regel, de har behandlats med inte alltid så trevliga metoder och då utarbetat viss försvarsmekanism. Att se de nyinkomna fullbloden som rids runt på anläggningen är coolt, de är fortfarande racehästar kroppsligt och mentalt, ögonen står ut och de taktar i sidled, killar i sadeln är stencoola. Sedan omvandlas dessa sprintdjur till ridskolehästar och privathästar till olika fodervärdar som försöker komma vidare i dressyr och hoppning. De är många som vill ha häst bara för att rida, dessa hästar har endast groomarnas händer på sig mellan ridlektioner och ridturer medan de europeiska fodervärdarna verkar lägga mkt mer tid på att vara med hästarna… gissa vilka som ser mest levande ut i blicken!

Alla instruktörer får fortbildning regelbundet och avlägger examen på olika nivåer, som hästskötarexamen typ. Vi kikade lite på en lektion med Susan Baker (tidigare framgångsrik fälttävlansryttare) som gav en lektion i massage på grundnivå.

Jag har sällan träffat på så många gamlingar som här, att Charlie är 24 är inget konstigt, jag har redan haft både 18 och 19 åringar på töm och lektion. Deras ägare pysslar så mycket, de är alla överens… ju mer de rör på sig desto bättre mår de! Här skulle verkligen aktiva stallar behövas, istället står de inne alltid!

Min clinic närmar sig och jag provar hästar som skall delta, idag har jag tömkört en stor 4 årig fux, han är en rörlig valack med bra bakben så det var riktigt kul. Tyvärr är hans matte rädd för honom och han är missförstådd, men jag hoppas med min hjälp kanske få dem på rätt bana och börja lita mer på varandra.
Återkommer inom kort! Bilder till bloggen finns på min fb sida!