Karin Engström
Unghästutbildning
1 400,00 kr
 • 44 studenter
 • 59 lektioner
 • 0 quizzes
 • 365 day varaktighet

Unghästutbildning

This content is protected, please and enroll course to view this content!

7 thoughts on “Reflektioner och frågor på Del 1

 1. Longeringen gick åt rätt håll i början på veckan. Idag ville hon inte gå ut på volten riktigt och stannade och vände sig inåt flera gånger. När jag drev på henne blev hon sur och lite uppstressad. Jag tolkade det som att hon inte riktigt förstår vad jag vill och att jag antagligen rör mig fel. Hon har gjort så innan också förra veckan men det började bli bättre. Något bra tips? Det har varit lite stökigt i hennes flock sista dagarna och hon går nu med sin halvsyster som går och skriker efter henne hela tiden plus en gammal fölmärr.

  1. Hej!
   Låter som hon blir störd av flocken och får svårt att koncentrera sig… vanligt och viktigt att jobba sig igenom. Den unga hästen är mer van att lyda och kommunicera med sin hästflock och skall nu lära om, bli självständig och kommunicera, interagera med oss människor.
   Mitt tips är att fortsatt driva fram henne tills hon t o m börjar galoppera runt dig, inte ta så stor hänsyn till om hon är spänd och verkar oförstående. Framåtbjudning är medicin på nästan allt, de får ur sig spänningar och måste koncentrera sig på att hålla balansen i den högre farten. Så tänk också att det ger signal om ledarskap, att du driver iväg henne och ber henne hålla undan för dig genom ett starkt kroppsspråk, hoppa mot henne och spänn blicken, tydlig med drivande röst och pisk. När hon galopperat runt ett tag, gå ner i trav, om hon vänder upp igen och vill stanna driv på tills hon blir lite trött och släpper sitt beteende. Du måste bryta mönstret och tala med stora bokstäver, de tål att behandlas som de behandlas i sin flock.Lycka till.

 2. Hej! Första delen har gått bra för mig och min expedition ? han är en fd travhäst och lösgjordheten och stretchen av halsen bidrog till att han blev en ny häst ?
  Han är sedan tidigare väldigt väluppfostrad o h enormt trygg i all hantering! Men en massa små tips på trix och fix har gjort att jag lättare kunnat förstå honom och vad han går igenom under kursen! Otroligt roligt och givande! Mvh johanna

  1. Blir så sjukt glad att höra!!! Att få loss halsen där så mycket sitter..balans… dominans…trygghet…lösgjordhet…förmåga att hantera förhållningar…you name it, är så viktigt och faktiskt inte så svårt !! Tack för du delar md dig!

   1. Ja och jag är så lycklig att jag fått tillgång till att lära mig exakt det! ? har en till kille hemma som jag ridit längre och ja hur mycket jag än håller på med lösgörande övningar så åker halsen upp direkt och spänns! Han är tolv år och otroligt snäll var inriden när han kom till mig! Började direkt med stretch och djupvåg, kanske bör börja om med honom också helt.. han är trygg och inte rädd för något snarare tvärtom ? två olika individer, spännande och roligt!

 3. Hej!
  Jag köpte en treåring i maj i år. Han har fått en bra grund av proffs och är väl framme utbildningsmässigt för sin ålder.
  Jag valde att gå kursen för att få större förståelse för unghästarnas inlärning och utbildning både före där vi är idag (jag och hästen) men även framåt i tiden.
  Longeringen har han varit väldigt lyhörd i från början (bra utbildning märks det att han fått) och jag märker att min position är väldigt viktig. Däremot skulle jag vilja ha lite konkreta tips på vad man gör när det inte fungerar bra. Han brukade till exempel stanna kvar på spåret vid halterna i longeringen men kan idag ibland (när han är ofokuserad) vilja vända in mot mig, som att han är lite frågande. Hur ska man tänka här? Gissar att mycket har att göra med min tydlighet i kroppsspråket, men vad kan jag tänka på? Vilka misstag brukar man göra här, när det inte fungerar?
  Ibland är han spänd och jag kan känna att han inte riktigt lyssnar på avsaktningarna utan bara springer på. Hur ska man tänka då? Jag brukar försöka tänka många övergångar, beröm och glädje när han lyssnar, förtydliga kroppsspråk osv. Men om det inte funkar, hur korrigerar man det? Om de bara springer vidare liksom. Han går inspänd och longeras innan jag hoppar upp och rider, som de gjort hos utbildaren. Korta pass än så länge. Väldigt snäll och okomplicerad, men tar antagligen sina chanser till att maska om han kan. Här behöver jag lära mig vad det är jag gör och inte och tips på vad man kan göra. Vill inte förstöra det fina arbete som de gjort tidigare 🙂 (jag har bra kontakt med utbildaren och kan så klart fråga där också men vill gärna ha tips av dig också)
  Mvh Sofie

 4. Bra och pedagogiska förklaringar! Börjar upptrappning av träning i höst och får förhoppningsvis möjlighet att ta in i stall under lite mer intensiv träning. Nu under betet hanterar jag, borstar, bygger relation och tagit nån liten tur ut bara. Vilket han gör exemplarisk min 2 åring. Bra att få allt i dessa steg så att man enkelt kan skapa sig en uppfattning om hur man bäst lägger upp en plan 🙂

Lämna ett svar