Utbildar unghästar och ekipage – med känsla
Att visa sin häst på 3-årstest är ett bra delmål i hästens utbildning. Som utbildare får man ett kvitto på sitt arbete och hästens träning, uppfödaren får en naturlig utvärdering av sitt avelsarbete och ett bra resultat kan avsevärt höja hästens värde på marknaden om den skall säljas.
Viktigt är att unghästtesterna aldrig får bli ett självändamål, tänk på att hästen skall hålla både fysiskt och mentalt för att prestera i många år.
För att den unga hästen skall kunna visa sig på bästa sätt krävs en god grundkondition som byggts upp succesivt. Varierad och lagom avvägd träning, regelbunden vila och återhämtning samt en väl balanserad foderstat lägger grunden för ett bra resultat.
Bäst är om inridningen skett under höst eller vinter så unghästen hinner smälta utbildningen både fysiskt som psykiskt någon månad i full vila fram till våren.
Att sedan planera de sista två månaderna före visning så hästen inte kommer trött till testet kan betyda hela skillnaden i erfarenhet för både häst och ägare. Repetera och stärk hästen i lagom dos tiden före testet, miljöträna i annan omgivning och låt hästen bli van att åka transport utan att stress.
Om hästen är hoppstammad skall den prestera i löshoppningen. Den behöver vara trygg och säker inför sin uppgift, inte tränad på att hoppa högt och stort utan i första hand vara utbildad för uppgiften och orädd. Att rida för mycket på en sådan häst kan göra negativ verkan på hoppförmågan, ryggen kan bli stel och öm vilket hämmar hoppningen och kan ge sämre resultat.
Samma gäller den dressyrstammade unghästen, den skall den visa sina gångarter elastiskt och balanserat vid hand och under lösgaloppen i första hand. Ett bra longeringsarbete skall ligga till grund för detta. Att rida fram gångarter på en så ung oarbetad häst är vanskligt då de inte är starka nog för att bära ryttare i för stor utsträckning. Tänk på att unghästens tillväxtzoner i ryggen är öppna fram till 6 års ålder.
Träna din häst vid hand mycket. Den skall vara lydig, avslappnad och i god framåtbjudning.
Skritten skall vara ren och taktmässig, inte för hastig, här är viktigt att få hästen avslappnad med halsen nersläppt för bästa ryggverksamhet. Hästen ska skritta med framåtgripande steg bredvid sin förare.
Vändningen till höger är ibland svår, använd din vänstra arm och visa vägen, behåll aktivitet i bakbenen genom att agera energiskt själv och smacka lite.
Kom ut på samma spår utan att hästen är bakom dig, bjudningen framåt främjas lättast genom en mjuk följsam hand och piskförare.
Travarbetet kräver att visaren hinner med i traven och kan springa i balans utan tygelns hjälp. Ha en medhjälpare under träningen som kan driva hästen bakifrån för maximal bjudning. Oftast är det där den stora bristen ligger, hästen är för spänd och inte framför handen. Minsta ryck i tygeln kan få en känslig häst att springa med förböjd hals på dubbla spår, rakrikta och kontrollera så kontakten till bettet är mjuk.
Visningen vid hand är viktig, här kan man hämta in både ett och två poäng genom att träna mycket och träna rätt. Varje dag leder du din häst flera gånger, in och ut till hagar, till ridhus mm, passa på att träna varje dag.
Röstkommandot måste vara etablerat, en smackning skall ge omedelbar reaktion framåt och ett proo skall bromsa och stanna din häst. Beröm alltid när du får rätt reaktion, både med att t.ex. lätta på tygeln som ge godis eller klappa och prata positivt till din unghäst!
Utstrålningen som hästen ger är viktig, den skall se glad och energisk ut, vaken i blick och med spelande öron. Din utstrålning smittar av sig, så jobba alltid med ett positivt kroppsspråk.
Inför ridprovet tränar man hästen att stå still vid upp- och avsittning, bjuda framåt för skänkeln och röra sig i god takt med energi i alla tre gångarterna.
Vid själva ridprovet tittar man på om hästen kan bära sin ryttare i balans, och även på samarbetet mellan ryttare och häst. Det är inte ett dressyrtest utan en visning av välbalanserad ridning på en häst som arbetar i samförstånd och trygghet med ryttaren.
Träna några gånger i olika miljöer, en spänd unghäst uppträder helt annorlunda än hemma. Dock är det viktigt att inte överträna en treåring genom att åka för mycket och få en trött och stressad unghäst.
Gör en plan varje vecka där återhämtning finns inplanerad. Treåringen bör inte gå mer än 3-4 gånger per vecka, och då inte ridas varje gång. Varje individ bör ha sin egen plan. En spänd häst bör tränas oftare, men kom ihåg – bara korta stunder, sedan kan den få en sammanhållande vila däremellan.
Läs av din unghäst dagligen och planera om veckan om det behövs. Det är viktigt att ha ett kunnigt öga som kan se vad behövs. Tag hjälp av erfarna unghästutbildare om du är osäker.
Ett korrekt utfört longeringsarbete stärker takt och främjar framåtbjudning och balans så att hästen kan röra sig med ökad elasticitet igenom hela kroppen.
Det behövs kunskap i att arbeta med rätt förhållande mellan tempo, voltstorlek och längd på inspännigstyglar för att utveckla en unghästs rörelsemönster positivt. Målet är att hästen är i bjudning, lydig och uppmärksam, slappnar av i kroppen, vilar på steget och tränar på att balansera sig i övergångar mellan gångarterna.
Viktigaste rådet är att alltid läsa på reglementet inför start i unghästtester, de ändras vissa år och det är alltid din plikt att komma välinformerad om rutinerna vid testerna. SWB har all information på sin hemsida.
Ha ett bra samspelt team runt hästen så att du inte är ensam. Träna ihop er innan så att alla vet vad som gäller i både löshoppning, visning vid hand och ridprov.